Anton Gjelstad

Anton er født i Søistua på Gjelstad i Kodal, 3.1.1879 og døde 5.7. 1968 i Sandar. Foreldre Anders Mathias Mikkelsen Gjelstad, f 1855 og hustru Helene Sofie Torsdatter Hvitstein, f 1854, gift 1876. Han er nr. 2 av 7 søsken,
lite ante de at denne gutten skulle sette spor av seg i all fremtid.

Tidlig begynte nysgjerrigheten å melde seg og etter endt skolegang, det ble litt arbeide på farens gård men dette var ikke nok og når han var 19 år flyttet han til Sandefjord ( 1898 ) retteresagt Huvikveien 11, hvor han betalte 3 øre mnd. Framnæs mekaniske Værksted ble hans nye arbeidsplass. Han fikk arbeidsnummer 31.

Lønnen var på 10 øre timen og jobben bestod i å være fyrbøter, dette var en svært viktig jobb på denne tiden da alt av skrog og spanter ble klinket med rødglødende varme nagler. De siste 15 årene var han ” Nagleformann ”
Han viste seg tidlig som en kreativ og nøyaktig mann  og samtidig som han arbeidet på Framnæs Mekaniske Værksted drev han selvstudier og tok kurs ved Sandefjord Tekniske Aftenskole.
Under tiden hadde han tenkt på egen eiendom og hadde underveis sett seg ut tomten ” Granheim ” som han fikk kjøpt i 1907 for 700 kr. Eiendommen som var på hele 7 mål ble pent beplantet med epletrær og Jordbær, plenene var velstelte og man kunne se at det var en pertentlig og flott familie som bodde der. Etter endt aftenskole og med bestått eksamen sluttet Anton å arbeide på Framnæs Mekaniske Værksted og i steden begynte han å utvikle egne produkter. I 1918 leide han lokaler på Vera men fant fort ut at han kunne jo bygge egne lokaler på Granheim, det første bygget ble bygget i 1935 og neste fase ble bygget ut i 1937 og gulvflatene ble på hele 270 kvm over 1 1/2 etasje. Det var her hvalkloen ble til. Verkstedet CMV bistod i utvikling og produksjon

( Trykk på bilde med hvalkloa ). Enda var det ikke noen nærbutikker eller vanlig vei ut til Framnæs og bedriften hans, veien fremstod som en krøttersti og den beste veien var vannveien ( 1909 ). Strøm hadde de heller ikke selv om på Værkstedet hadde fått lagt inn strøm og etter hvert telefon. Verkstedbestyrer Wegger var klar på det at dette var noe bedriften måtte ha for å følge med i tiden.

Bygninger
Bjørn Basberg har på oppdrag for hvalfangstmuseet registrert bygningsmassen og vi har vært så heldige å få lov til å bruke disse. Husk å trykke på bildet til det blir stort.

Kilder: Familien Gjelstad, Bjørn Basberg, Tor Bjørvik og Osvald Rydgjord.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.