En reise med Kosmos V ( Byssa )

Sjøfolk trenger et sundt og godt kosthold
Et lite glimt fra «kjøkkenregionene» på «Kosmos V»

Kostholdet tilsjøs har vært: viet stor interesse i de senere år. — Kostholdskommisjonens innstilling gir verdifull lærdom og anvisning
på hvorledes kostholdet tilsjøs bør legges an. «Enklere kosthold og bort med sløsingen» er de krav som stilles.

Vår erfaring fra en lengere sjøreise med «Kosmos V» er at kostholdet der fullt ut tilfredsstiller moderne krav til sundt og godt
kosthold — rikelig i enhver henseende, uten at det kan sies at der sløses.

Med stuerten ombord, Anker Kristiansen fra Larvik. Kristiansen har fart som kokk og stuert i 15 år
så han har lang erfaring. Bl.a. har han vært stuert med M/T Sandar tilhørende Viriks Rederi. I august|
1953 kom han ombord i «Kosmos V» som stuert.
Det er vel litt større forhold å arbeide. under her, enn på en vanlig tanker?

— Ja, byssa og de tilhørende lokaliteter som proviantrom, fryserom m. m. er usedvanlig rummelige og
da skipet som bekjent er bygget for et betydelig større mannskap. Utstyret i byssa og de tekniske
hjelpemidler vi har der er også flere og bedre enn vanlig. Det er ytterst
sjelden å se et så tipp topp utstyr I som her ombord.

Hvor mange arbeider i Deres avdeling?

— I alt er vi 12 mann, meg selv iberegnet. Vi har 1. kokk, 2. kokk, 2 byssegutter, 1 salonggutt, I messepike og 5 messegutter.
og 2. kokken som baker. Han lager grovt og fint brød samt kaker av egen erfaring kan vi tilføye at brødet og kakene er førsteklasses. 2.
kokken, Thor Arnesen fra Store Bergan i Sandar, er en meget flink baker

Hvilke måltider har man ombord?

— Kaffe serveres kl. 6.30 — frokost fra kl. 7.30 til 8.30 — middag fra Kl. 11.30 til 12.30 — ettermiddagskaffe fra kl. 15.00 til kl. 15.30
og aftens kl. 17.30.

Og kosten?

— Til frokost serveres som regel kaffe, cornflakes eller havresuppe, stekt eller kokt egg, fiskehermetikk, syltetøy og ost.
Til middag serveres 3 retter — suppe, kjøtt eller fisk og dessert — fruktgrøt, pudding eller norsk frukt. Til aftens har vi
gjerne en liten varm rett samt koldtbord som til frokost — av og til er mdet bare koldt bord.

Under stuertens ledelse tar vi en runde i byssen med de store proviantrom og fryserom. Det er imponerende greier. I byssa holder 1.
kokken Alf Lingelem fra Sandar på med å koke dagens middag. Den består av tomatsuppe med makaroni, fårestek med grønne ertér og aprikosegrøt
rene søndagskosten sier vi — og gleder oss storligen. Stort mere er det ikke å si om kostholdet på «Kosmos V». Vi vil bare tilføye at maten ombord er
både god og nærende uten overdrivelser hverken på den ené eller annen måte. Så kraftig bør den være for folk som har et anstrengende arbeide, og som derfor
er utstyrt med sunn og god appetitt.
For å få litt nærmere rede på hvorledes provianteringen til et stort skip foregår — og hvorledes arbeidet i byssa — eller kjøkkenavdelingen er lagt an, får vi en prat.

Hvordan foregår provianteringen f. eks. for en rundtur Nord-Europa til Den Persiske Bukt og tilbake igjen?

— Vi setter opp proviantlister i god tid over våre behov og rederiet foretar så bestilling hos skipshandleren slik at varene ligger ferdige
når vi kommer opp til lossehavnen regel får vi all provianten for rundturen på en gang.

Kan De nevne noen tall fra proviantlistene for en slik rundtur?

— Ja, vi får ombord ca. 2500 kg.poteter, 800 kg grønnsaker, 1400 kg kjøttvarer av forskjellige sorter så som okse-, svin-, får- og kalvekjøtt,
4000 egg, endel hermetikk, erter, bønner, fersk melk for 5—6 dager, 392 kasser med kondensert melk, endel fersk frukt og 800 kg mel.

Bakes det hver dag?
— Ja, praktisk talt hver dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

code

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.