Gonvika Tranfabrikk, Sandefjord

1885 er året hvor Sandefjord får en ny fabrikk i fjorden, den svenske ingeniør Alfred Nilsson ser muligheten til å gjøre handel med de lokale hvalfangere om å foredle dere hvaler til Tran.  Det er ikke den første fabrikk han setter opp, for på Kjøpmannskjær ved Vrengen på Nøtterøy har han allerede en fabrikk som allerede er i bruk.

Tidlig en morgen, fjorden vår er full av sild, da setter to hvalbåter ut fjorden for å fange hval. De håper på at dette er dagen hvor de skal kunne fange flere hval, kvelden kommer å status gjøres opp så viser det kun tre Finnhvaler fanget ute ved Ferder fyr.

Dessverre ble dette en kortvarig periode med altformange aktøre som ville ha en del av jakten. I 1891 deltok hele 22 båter og kun 55 hval ble fanget. I 1895 var alt ferdig da hadde sesongene de siste årene kun blitt 14 og 3 hval og det ble tap for fangstselskapene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ser vi restene i fra fabrikken i Sandefjord, opphalingslippen og flenseplanet, på bilde ser vi en mann stående midt på bilde.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.