HVALFANGST

 

FLERE GALLERIER:

  1. Magnus E Homanberg
  2. Mannskapsbilder i fra Flk Thorshammer 
  3. Håkon H Liverød

Fevang Flenseknivfabrik.
Fevang pr. Sandefjord.
Telefon no. 10, Fevang c.

Nå under den store ekspansjon i hvalfangstnæringen er det av stor betydning å konstatere at vi er på god vei til å bli selvhjulpne hvad utrustningen angår, og vi vil her gjerne henlede opmerksomheten på de anerkjente flensekniver, som fabrikeres av smed Edv. Carlsen, Fevang pr. Sandefjord.
Edv. Carlsen har i over 25 år drevet med fabrikasjonen av disse flensekniver, og han har selvsagt ut gjennem årene høstet en rekke erfaringer både hvad knivens form som kvalitet angår. Disse erfaringer er kommet produktet tilgode, således at hans flensekniver nu brukes på så å si alle hvalfangststasjoner — såvel norske som utenlandske. De går blandt hvalfangerne under navn av «Fevangkniver», og for å undgå etterligninger har fabrikanten forsynt sine kniver med
merket «Edv. Carlsen, Fevang. Foruten —flensekniver driver herr Carlsen fabrikasjon også av andre hval-
fangstartikler såsom rumpespader, lenser og lignende.

Bjarne Liverød født 24 – 1 – 1928 – 4 – 2 – 2017.
Jeg var så heldig å bli kjent med Bjarne og kunnskapen som han besatt likte han å dele med andre. Og det er nok ikke mange som har hørt hans historier i fra sjøen og hvalfangsten. For noe år tilbake kom Bjarne hjem til meg med noen artige bilder av ham og noen skipskammerater i fra Flk. Thorshavet, disse tingene ville han at jeg kunne legge ut på sidene hos oss. Her ser vi kontrakten Bjarne fikk og noen flotte bilder av han og kammeratene om bord.

Henry Øhre.
Harpunfabrikk og mek. Verksted. Sandefjord.
Henry Øhre er født i 1894. Etter å ha været ute
i aktiv hvalfangst i Sydishavet 1 4 år, overtok han i
1921 Sandbergs Verksted, en bedrift som har vært
drevet som smie og verksted siden 1851. Da hval-
fangsten begynte for alvor i Vestfoldbyene har man
mere og mere gått over til å levere hvalfangstutstyr,
og dette er nå forretningens viktigste beskjeftigelse.

Jarama og Anglo Norse ekspedisjonen 51-52, dokumenter og film.

LES MER HER

Vi er så heldige at vi kan vise til fangstdagbok i fra Jarama ekspedisjonen i fra 1956-57.

LES MER HER

Hva skjedde med hvalbåtene Gos etter endt oppdrag for hvalfangsten.

LES MER HER

 

Hvalfangstselskapene 1910-1918
Tjomegutter_med_skipper_og_styrmannspatent fra 1860 og oppover.

Les om hvalfangstens utvikling og dens hovedproblemer i dag ( 1960 )

Klikk deg inn på vårt rikholdige hvalarkiv

FLESKEKASSA: På noen få hvalbåter bygget bla. Kaldnes mekaniske verksted i Tønsberg og Aker Mekaniske i Oslo var det korte bruer montert bak lemmene, og bak den kortebrua stod ” Fleskekassa ” som beskyttet skytterne for dårlig vær. Klikk på bilde.

  1. Mexico Hvalfangerselskap

    Hvalfangerselskapet MEXICO A/S ble stiftet i Sandefjord den 11. oktober 1924. Selskapets aksjekapital var på 1,2 mill kroner fordelt på aksjer a kr 1000. Fangstområdet var Mexico-kysten og Magdalena Bay. Sesongen var vanligvis fra november til april. Blant stifterne i selskapet var Anders Jahre som hadde kastet sine øyne på hvalfangst.

    I aksjeinbydelsen skriver blant annet Jahre: ” Inbyderne har erhvervet den Mexicanske og den Equadorianske regjerings license til at drive hvalfangst og nyttegjøre seg hval på Mexicokysten og Syd-Amerikas nordvestkyst ved Equador. Koncessionerne der er erholdt paa fordelaktige vilkaar, overdras selskapet uten mellommandsgodtgjørelse.

    Fangsten vil først bli iverksat paa Mexicokysten fra primo november iaar med operationsbase i Magdalena Bay. I 1913/14 blev dette felt prøvet av Hvalfangerselskapet Capella A/S fra Sandefjord, der sendte ut en ekspedition bestaaende av flytende kokeri og 3 hvalbåter. Resultatet blev relativt godt, ca 12.500 fat tiltrods for at fangsten først ble optatt omkring 1. desember. Grundet krigens utbrud blev fangsten fortsat av nevnte selskap. Senere har det ikke været drevet norsk hvalfangst paa denne kyststrækning , men som bekjent sender Hvalfangerselskapet VEGA fra Sandefjord, ogsaa en ekspedition iaar til samme sted.”

    Selskapet hadde kokeriet Mexico på 2900 t.dw bygget av tre i 1918. Fangstbåtene het Norønna II av stål og på 170 t.dw. bygget i 1911 , samt de noe mindre båtene “Columbus” og “Hanka” på rundt 100-110 t.dw. Den eldste båten var bygget i 1897.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.