Jaramaekspedisjon 1949-1950

Prolog paa S/S Jarama 17 Mai 1949

Vaare forfedre ga oss paa Eidsvoll en lov – for ved lov skulde landet vaart bygges. Enighet ble det, – det var var ingen som sov og nu skulde hjemmene tryges. Vi minnes dagen, den syttende mai baade hjemme – og ellers forresten, i fremmede havner, ja ved hver en kai er det normenn som sørger for festen. Dagen er hellig, var Werglands parole – det er alvor og skjen hos jenta og gasten. Men barna må med, på meg kan de stole sa Bjørnsen, og heiste det rene på masten

Vi regner oss ferdig med alvor for dagen og laget litt fest og kommer til sagen. Først takker vi skipperen for hyggelig tale – i morgen så blir det å vaske å male. Og takken videre til stuerten og baker for mat og pleie og andre saker. Og senere takker vi Badsen for ordre – vi syntes det er så lite han fordrer. Chiefen han sørger nok for at farten fremdeles blir likeså god som starten. Og legen i fra Danmark har gitt råd og vink og gutta syntes at han er grei og flink. Når han forbinner i aftenstunden så er vi alle han meget forbundet.

Det er blitt en familie av Jarama karer som drar ned på feltet og trosser farer. Kanskje vi skyter en hval som er verdig – betingelsen er at stasjonen blir ferdig. Det er blitt så moderne å ha en kvote mens alt det andre er godt av mote. Jo, kvote har vi av brennvin og griser ikke bare av dem vi spiser. Mens frukten bugner så det er ufremkommelig vi tygger og tygger og blir fruktsommelig.
I dag er det ingen som klager på varmen og ikke heller på sprøyta i armen. Om venstre eller høyre spiller ingen rolle alle har drukket ein dram av en bolle. Nu stundre dagen, men ennå blir tolket noen enkelte strofer fra Jarama folket. Det blir nok litt sang, en skettsj og litt løyer vi bryr oss ikke om sjøsprøyt og bøyer. Velkommen alle til dagens ……her like bak skipperens bru. Bli med aa syng som du gjorde den gangen:
Vi istemmer aller fedrelandssangen.

 

 

 

 

Tekst og foto via Roger Backstrøm

 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.