Johan Rasmussen & Co rederi

Johan Rasmussen var født i Stavanger 11.januar 1878 som sønn av en skipsfører hvis slekt stammet fra Jæren. Etter examen artium i 1896 tok han juridisk embetseksamen i 1901, og samme år begynte han som fullmektig hos sakfører Peder Bogen, en av grunnleggerne av Sandefjords hvalfangst. Etter en avbrytelse i 1903—12 som forretningsmann i Oslo, kom han tilbake til Sandefjord og ble i 1913 kompanjong i Bogens store hvalfangstrederi, på den tid det største i hele verden. Det disponerte syv selskaper, som fanget fra landstasjoner og med flytende kokerier i Norskehavet, ved Afrika, Mexico, Alaska, Syd-Georgia og Syd-Shetland.

Det var en god skole for en vordende hvalfangstreder. Peder Bogen døde allerede i 1914. I 1912 hadde han ansatt som kontorsjef den kjente hvalfangstbestyrer Alex. Lange, pioneren i fangsten med flytende kokeri i Antarktis, og sammen med ham overtok Johan Rasmussen forretningen under firmanavnet Johan Rasmussen & Alex. Lange. Ved sistnevntes død i 1922 ble skipsreder Torger Moe medeier i firmaet, som siden har fortsatt under navn av Johan Rasmussen & Co. Dels på grunn av vanskeligheter under 1.verdenskrig, dels på grunn av sammenbruddet av krigskonjunkturene et par år etter krigens avslutning, ble alle selskaper utenom Antarktis avviklet. Tilbake hadde firmaet de to solide sydhavs selskaper A/S Vestfold med stasjonen.

  1. Hei Leif, Jeg kommer snart til Rasmussen og da skal jeg legge ut bildene av skipene. Har du noe å bidra med setter vi pris på dette. Du kan legge inn tekst og bilder der du måtte ønske. Men du kan ikke legge ut noe ennå før at jeg begynner å legge ut skipene her. Forøvrig vil jeg få takke deg for all den flotte hjelpen du gjorde på den andre portalen og jeg Ønsker deg Et Godt Nytt År !

    Vennlig hilsen
    Oddvar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.