Artikkelen er klippet i fra ABC nyheter.

Skrevet av: Sverre Bjørstad Graff

For 250 år siden satte seilskuten HMS Endeavour kurs mot Stillehavet. På veien oppdaget det både New Zealand og Australia. Nå kan kaptein Cooks legendariske skip være funnet.
Skipet HMS Endeavour har en unik plass i verdenshistorien. Men lenge var skjebnen til skipet et glemt kapittel.
Etter mange års leting mener marinarkeologer nå at de med stor sannsynlighet har funnet kaptein Cooks første ekspedisjonsskip utenfor kysten av Rhode Islands, melder Rhode Island Marine Archaeology Project.
– Vi har holdt på med dette i 25 år, og dette er første gang vi føler oss trygge på å kunne gå ut med at vi nærmer oss å finne «Endeavour», sier Kathy Abbass fra Rhode Island Marine Archaeology Project.

HMS Endeavour ble brukt av den berømte sjøfareren James Cook da han i årene 1768-1771 dro til Stillehavet på sin første ekspedisjon. Her seilte han rundt New Zealand og beviste at det er et øyrike, før han i 1770 som den første europeer seilte langs den australske østkysten. Her gikk Cook i land i naturhavnen Botany Bay utenfor det som i dag er Sydney.
Etter den store ekspedisjonen til Stillehavet ble HMS Endeavour solgt og omdøpt til Lord Sandwich 2 – før det ble satt inn som troppetransportskip under den amerikanske uavhengighetskrigen.
I 1778 fikk skipet sitt endelikt, da det sammen med 12 andre skip ble senket utenfor Newport, Rhode Island, som en del av den britiske blokaden av Narragansett Bay.

– Vi må teste utgravinger for å avsløre mer om strukturene så vi kan finne ut hvordan hun er bygget, og hva hun er bygget av og hvilke gjenstander som fortsatt er om bord. Hva slags tømmer hun er laget av og en hel serie med spørsmål som vi kan undersøke på det arkeologiske området og som vil identifisere hvilket skip det er. Vi håper det blir den neste fasen, forteller Abbass til nyhetsbyrået AP.
En utgraving er planlagt å starte i 2019, ett år før 250-årsjubileet til HMS Endeavour og kaptein Cooks ankomst til Australia i 1770.
– Vi vil feire Cooks ankomst til Australia i 2020. Å finne vraket til Endeavour ved dette tidspunktet og få muligheten til å autentifisere det, vil være en utrolig bragd. Det vil bli fantastisk, sier Peter Dexter, fra Australian National Maritime Museum.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.