1854faedrenes_minde-800×600

Jacob Bull disponerte ikke selv noen selfangere. Han var interessert med Svend Foyn og drev dessuten alminnelig skipsrederi. I 1854 står han oppført som reder av briggene «Fædres Minde» og «Delphin». Han var meget populær, kaltes for «Jacob-Snilgut» og var mangeårig formann i direksjonen i Sems Sparebank. Hans pleiesønn, Lauritz Berg, stammet fra Agerne og kom 1 år gl. til Kjelle.
Likesom licensfarten og dens fantastiske frakter var det store eventyr en talte om ut gjennom århundrets første halvdel, ble Krimkrigen eventyret som de eldre i vår generasjon talte om før verdenskrigen (1914-18.) Allerede den store kornutskipning fra Odessa hadde skapt gode frakter, men farten på Middelhavet var for bundet med mange farer. Sjørøveriet var ennå et faktum og selv om det var avtagende langs Afrika-kysten, blomstret det under Krimkrigen i Egeerhavet. Skipene ble ofte overfalt, og mannskapet måtte være bevæpnet – ja, en brukte selv middelalderens kampmidler i form av kokende vann og smeltet bly, som ble helt ned i hoadet på de angripende. Gjennom stredene og ut i Svartehavet var det heller ikke så lett å komme, og når en skulle tilbake, var det rene chanseseilas å komme ut Gibraltarstredet, hvor strømmen p. g. a. fordampningen i Middelhavet alltid går inn. Men krigen skapte enorme frakter, og 1853 var eventyråret par excellence. Det ble betalt opptil 50 sk. ut for kull og 120 sk. hjem for korn.
Også fra Østersjøen steg fraktene enormt etter at den engelske storflåte med flaggskipet «Duke of Wellington» hadde gått inn i Østersjøen for å blokere russiske havner. Men de mest eventyrlige opplevelser hadde de som ble befraktet på timecharter for å transportere kveg og brensesmidler til flåtene og armeene ved Sebastopol, Balaklava etc. Hvis privatbrevene fra kapteiner og mannskaper ennå finnes, f. eks. hos familien Walløe, vil en sikkert kunne lese mange eventyrlige beretninger om bombardementer, slagmarker, møte med soldater etc. Skipene lå nemlig ofte i månedsvis avtaklet som opplagsskip og tjente svære penger.

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  *

  code

  The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.