Sandefjords posisjon som skipsbygger- og ekspedisjonsby

Forfatette av: Finn Bøe
Historien om D/S «Jason»
Sandefjords posisjon som skipsbygger- og ekspedisjonsby både til arktiske og antarktiske strøk er enestående i historien. Tidligere har jeg skrevet om «Belgica» og «Endurance» sin forbindelse til Sandefjord og Framnæs Mek. Værksted.
Historien om D/S «Jason» er også høyt der oppe blant skutene i polare strøk fra Sandefjord.
«Jason» gikk av stabelen på Rødsverven (Framnæs Mek. Værksted) i 1881. Den var bygget som selfanger og var svært sterk og godt bygget. Den var bygget av Chr. Christensen som eide Rødsverven (Framnæs Mek. Værksted) som selfanger og bottlenosefanger.
I 1888 med Maurits Jacobsen fra Veierland som kaptein ble kursen satt til Øst-Grønland. Maurits Jacobsen var en svært erfaren kaptein som hadde gått i lære hos sine onkler; Johan Maurits Bryde og Arnt Bryde, som begge hadde lang erfaring fra polarfangst. Mauritz Jacobsen skulle senere delta i flere banebrytende oppdrag.
Island
På Island tok de om bord Fridtjof Nansen og 4 menn til (Otto Sverdrup, O. Dietrichson, K. Trana, Sami Balto og O.N. Ravna). Maurits Jacobsen førte «Jason» så langt inn i drivisen ved Øst-Grønland som mulig og satt Nansen &Co av på isen; De skulle krysse Grønland på ski. Dette er opptakten til Nansens berømte skiferd over Grønland.
4 år senere skulle «Jason» igjen legge ut på en ny ferd; denne gang til Antarktis. Nå var C.A. Larsen blitt kaptein på «Jason.» «Jason» med C.A. Larsen som kaptein under ferdene til Antarktis i 1890 årene fikk ny fart i interessen for Antarktis. C.A. Larsen var den første til å gå på ski i Antarktis. «Jason» kom lengre syd enn noen annen skute hadde klart før i Antarktis. C.A. Larsen skulle senere komme til å delta i flere spennende ekspedisjoner til Antarktis. Dette var starten på den norske fangsten i Antarktis og skulle bety så uendelig mye for Sandefjord og Norge i årene som kom.
Bragden og djervheten som ble utvist er imponerende.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.