1986 var året Jan Johansen tok den store oppgaven med å etablere den Norske og Svenske linjen A/S Scandi Line, med utgangspunkt i fra Sandefjord havn.
På første tur over til Strømstad var det 5 biler og 15 gjester.
Mannskapet gjør en utrolig jobb for å holde båten i gang og de visste hele tiden en stayer evne og alle gjorde sitt for at dette skulle gå bra. Restauranten ble en suksess med flotte Julebord og selskaper ombord. Bildekket begynte å fylles opp og men fremdeles manglet det noe…Tax – Free.
PresseAnsatte
1988 settes Bohus II inn på ruten og Tax – Free blir godkjent av myndighetene etter at Trygve Sigerset utrettelig arbeider døgnet rundt for å få godkjent bevilgningen. Sigerset kommer i fra Nordsjøen og arbeider som konsulent og blir fort formelt ansatt i 1988 og tar etterhvert over den daglige driften. Som kjent i 1990 solgte Jan Johansen seg ut og Vard selskapet ble ny eier av Scandi Line.
Klikk på bilde for teknisk beskrivelse.
Mange var spente da første Bohus kom seilende inn fjorden
Klikk på bildet for teknisk beskrivelse.
Ny båt måtte til får å få ønsket økning på linjen
Klikk på bilde for teknisk beskrivelse.
En ny og mer passasjervennlig skip blir kjøpt inn
Trykk på bilde for teknisk beskrivelse.
Flere gjester ville reise og nå blir det to skip på linjen
“Dette kan vi lese i avisene, det var et sjakktrekk å sette inn to ferger på linjen, gjestene likte båtene og stemningen ombord. De ble tatt vare på.”
Vi har filmene til alle revyene og andre tilstelninger. For å se disse må du stå på listen over ansatt i Scandi Line og sende oss en mail for å få tilgang til å se filmene. Disse er KUN for tidligere ansatte. larshipmail@gmail.com
«Trivsel i fra Bro til Maskin»
Kanskje var det hemmeligheten bak — Scandi Lines suksess Sandefjords Blad oppdaget da vi grytidlig en morgen tok «Sandefjord» til Strømstad for å ta en ut bak kulissene.
Når fergetilbudene står i kø langs hete Norges kyst, teller det lille ekstra. Da hjelper det for en sliten trailersjåfør med et vennlig smil. At forpleiningsassistentene ombord stiller å bransjens flotteste drakter, er heller ikke noen ulempe.
En mulig forklaring på hvorfor Scandi Line er blitt en trivelig plass å arbeide fant vi kanskje i mannskapsmessa. Der arbeider Nina Fiksdal- blant veteranene med ni års fartstid
I selskapet.
– Jan E. Johansen var en førsteklasses sjef. Han var ikke redd for å ta et tak, er hennes forklaring på at hun har trives fra første stund. Vi får det inntrykk at Scandi Line , fremdeles profitterer på god ledelse fra første dag.
10-12 passasjerer
På broen står en annen veteran, kaptein Arne B. Evensen. Han kom med på laget kort tid etter start. På de aller første turene hadde han kun 10-12 passasjerer.
De to første vintrene var is vintere. Evensen minnes spesielt en gang «Bohus I» ikke kom gjennom isen ved Kvernberget. Han måtte bakke og ta ny fart fire ganger før han brøt igjennom.
Fem grader babord -Sandefjord» styres ved hjelp av radar, satellittnavigering, men først og fremst av god, gammeldags sjømannskunnskap.
For en legmann virker det imponerende når kapteiner, etter å ha observert en fiskebåt, kommanderer en av sine offiserer til å dreie fem grader babord. Hvordan kan han se at båten må dreie
akkurat fem grader, og ikke tre eller syv?
Overstyrmann Claus Horntvedt, ombord på MS Sandefjord
Det hjelper sikkert litt å ha ført 300 meter lange supertankere på 250.000 tonn, lyder forklaringen. Kaptein Evensen og overstyrmann Claus Horntvedt får det nesten til å lyde
lekende lett ut å styre 100 meter lange «Sandefjord».
Ved dårlig sikt kan båten styres etter radar og GPS- funksjoner (Global Position System), en dataskjerm med nøyaktig sjøkart hvor fergen posisjon og fart overvåkes av flere satellitter.
Idealkursen or streket opp på forhånd. For mannskapet på broen er det «bare» å ta høyde for litt vind og styre unna en og annen fiskebåt. Selv båter av «Sandefjord»s
størrelse har vikeplikt for fiskebåter med trålen ute.
Inferno av støy
Motormann Roger Andersen, MS Sandefjord
Fire dekk nedenfor broen besøker vi maskinrommet. Selv der nede, i et inferno av støy, ser det ut som om maskinistene får ekstrabetalt for å smile, og gå rundt å se fornøyde ut.
I en liten støyfri avkrok mellom rør, dyser, målere og alarmknapper har de laget en liten «kafeteria» med TV-apparatet på og kaffen klar.
Morsomt på byssa
Siv Gade og Jørn Marcussen
En ganske annen verden møter oss på kjøkkenet. der kokk Jørn Marcussen er i gang med å lage pizza og okseragu. Selv etter å ha satt til livs et tonn varm frokost, frister
Marcussens retter. Begge rettene er beregnet på mannskapet henholdsvis til lunch og middag.
Haakand og Linn
Skal en dømme etter den høylydte latteren og de mange morsomme kommentarene, må byssa være fergens morsomste arbeidsplass. 14 dager på og 14 dager av skaper et helt spesielt arbeidsmiljø.
Blandingspersonale I restauranten slår svensk-norske Håkan Martinsson og norsk-svenske Linn Lundseje i baren. Håkan er fra Strømstad, men fant seg like godt en Sandefjord-jente som
han har flyttet sammen med i Kamfjordgata. Linn Landseie er fra Norge, men flyttet med foreldrene Ul Sverige som syvåring. Begge veksler mellom norsk og svensk på en imponerende måte – praktisk for svenske passasjerer som ikke forstår norsk.
De er skjønt enige mom at Sandefjord har mer å by på enn Strømstad om vinteren, men at Sandefjord har mye å lære av Strømstad om sommeren med dans på brygga og langbord med reker.
Grunnstammen I restauranten finner vi også Scandi Lines grunnstamme, trailersjåførene. Olav Severeid og hjelpemann Åge Martin Keveres kommer fra Skånevik ved Haugesund med aluminium i
lasten. Gøran Andersen frakter Classic- cola fra Furusdal. Det ble minimalt med søvn i natt. Severeidene sov I bilen på brygga fra 01,30, mens Andersen ikke har sovet i det hele tatt.
For yrkessjåførene er Scandi Line en nødvendighet for å få lovbestemt hviletid. Etter en varm frokost synker øyeløkkene et par hakk på alle rundt bordet.
Annemor Strøm
– Scandi Line er i alle fall alltid presis, får vi vile. Men ingen skal innbille seg at fergeturen er noe høydepunkt for yrkessjåfører, Det er heller et dødpunkt på en lang, lang reise,
Skattefritt Vår sjøreise avsluttes med besøk i tax-free-butikken der butikksjef Dan Custavsson og Annemor Strøm er i full sving. – Det er vanskelig å forestille seg Scandi Lines eksistens
uten Tax-free, innrømmer Gustavsson.
Etter at Norge sa nei til EU, ser fremtiden fortsatt lys ut. EU skal fjerne sine tax-free butikker i 1999, men det vil neppe skje mellom EU og øvrige land,ifølge Custavsson.
Flinke folk fortjener flaks.
Tekst og Foto: Ole T Hoelseth