Torskefiske på Island 1882

Sandefjord på denne tiden var en by i vekst og det var sjøen og skogen som var de viktigste arbeidsplassene. Her drev man fremdeles med selfangst og her var det etter hvert mange om beinet, nye felt ble prøvet og Island og farvannene rundt der kunne tilby flott fangst av sel og fisk. Torsken begynte å bli en populær fisk og i fra Sandefjord hadde Kjøpmann P. C Pedersen sin fiskekutter Rap som var bygget på Rødsverven i 1872, skipper om bord var Dahl og var en meget dyktig skipper som førte båten i all slags vær.

Svend Foyn er her også med den nybygde skonnert Gungner bygget i Sandefjord og Framnæsværven med trankokeri om bord og i tillegg til den har den også 6 flate amerikanske dorier med for å drive linefiske med. Men i og med at han ikke fikk lov til å drive med hvalfangst der oppe solgte han alt sammen.

Isen ville ikke gi seg denne sommeren og da sommeren kom var det fremdeles is og den ble kjent som ” Den is sommeren “. Kjøpmann P. C Pedersen valgte i samarbeid med skipper Dahl å gjøre vendereis og 7 September seiler skipper Dahl inn den lange fjorden for og legger til kai i Sandefjord.
Med seg av last har han 23500 stk. tørrsaltet torsk, noe småtorsk saltet i tønner og 30 tonn Hellefisk. En del av fangsten var allerede solgt på Island.

Foto: K Wegger

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  *

  code

  The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.