Tufjord på Magerøy, A/S Hvalfangerselskabet Vestfold

Les mer om AS Hvalfangerselskabet Vestfold her: Peder Bogen

AV  TERJE COCK SVANE
I 1881 hadde man bygd opp en hvalfangststasjon også på Magerøya. Det var hvalfangere fra Vestfold som ville prøve seg her nord.
Det var sikkert flere grunner til at de søkte seg nordover, tenker jeg, og én av dem var at handelen var blitt liberalisert i 1860-årene. Fra 1863 var det ikke lenger nødvendig med kongelig bevilgning for å starte opp forretning. Fogden ordnet med det, og fra da av ble det mange flere som gikk i gang med forretningsdrift.

Resultatet var at konkurransen ble mye større. En følge av det hadde blant annet vært at også handelsfirmaet Charles Robertson i Hammerfest bygde opp et fiskebruk, og etablerte dermed en filial i Honningsvåg allerede i 1876.

Selskapet som bygde opp hvalfangststasjonen i Tufjord, var hjemmehørende i Tønsberg, og begynte med en hvalbåt i 1881. Den het Nordcap, og man fikk skutt atten hvaler det første året.

Det antallet hval man hadde fått brakt i land dette første året, var lite sammenliknet med det andre hvalbåter klarte å bringe i land. Men produksjonen kom i gang.

Man kokte både spekket, kjøttet og knoklene for å få ut all oljen. Denne ble brukt som smørolje, noe gikk til såpekokong og en del til stearin. Alt av bein ble malt til beinmel, og av det kunne man lage lim. Kjøttet som ble igjen, ble regnet som dyrefor og gikk til guano.

Neste sesong ble ikke noe bedre. Da fikk de bragt i land enda fære hval, og året etter ble antallet kun tretten stykker.

Tre år senere, i 1884, gikk hvalfangstselskapet i Tufjord til anskaffelse av en til hvalbåt, den fikk navnet Nordkyn.

Et par år etter denne anskaffelsen lyktes man bedre. Det var mye hval å se, og det ble et par gode år. Så gikk det nedover, og i 1902 la man ned.

At fiskerne var imot hvalfangsten er en annen sak. De mente at man ikke skulle skyte hval, for de trodde det var den som jaget lodden inn til kysten, og dermed kom torsken. Uten hval, ingen torsk, var tanken, og man fikk etter hvert forbud mot hvalfangst fra 1904.

Kilde:
Richter Hansen, Einar (1990) Nordkapp, en fiskerikommune fra de eldste tider til i dag, Nordkapp kommune, Honningsvåg

 

All farge foto: Per Angell Hansen

 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.